Mixtrafik öppnar upp skolbussarna för fler i Arvika

Den 5 december drar mixtrafik igång i Arvika kommun, på skolbussarna som går via Glava och Gunnarskog. Mixtrafik är en tjänst som gör det möjligt för allmänheten att resa med skolbussarna.

Arvika är den tredje kommunen som Värmlandstrafiks mixtrafik lanseras i, nu när skolbussarna som går via Glava och Gunnarskog öppnas upp. I Grums och Kil har det funnits bokningsbara skolbussar sedan ett halvår tillbaka.

– Tjänsten har varit mycket uppskattad av både kommunerna och invånarna och vi har mixtrafiksresenärer med oss nästintill dagligen, säger Jens Petterson, trafikplanerare på Värmlandstrafik.

Genom att öppna upp skolbussturerna för allmänheten får fler nytta av den buss som ändå passerar på vägen till och från skolan. Till exempel kan vårdnadshavare åka med skolbussarna samtidigt som sina barn. Det blir även möjligt att boka en senare bussresa åt ett yngre syskon tillsammans med ett äldre syskon, vilket kan bokas via närståendefunktionen.

Bokas via webbplats med bank-id

Platsen på bussen bokas kostnadsfritt via en webbplats med hjälp av bank-id, där den som bokar kan välja mellan en rad olika stopp längs med vägen. Antalet platser på bussen och turens rutt kommer att skifta något från dag till dag, eftersom det är de skolskjutsberättigade elevernas behov som ligger i grunden.

– Genom att öppna upp skolbussarna kan vi använda de fordon och turer som vi redan har, men på ett annorlunda sätt, berättar Jens Pettersson.
– Dessutom kan vi lära oss mer om behoven av kollektivtrafik runt om på landsbygden, fortsätter han.

Skolbussarna kör på vardagar varje morgon och eftermiddag i ett finmaskigt linjenät på stora delar av den värmländska landsbygden, där den vanliga kollektivtrafiken inte åker.

Mixtrafik har väckt stort intresse och Värmlandstrafik har fått in förfrågningar om upplägget från hela Värmland, både från privatpersoner och kommuner. Flera andra kollektivtrafikmyndigheter runt om i Sverige har också varit nyfikna på tjänsten.

Om mixtrafik

Konceptet mixtrafik är utvecklat och framtaget inom interregprojektet Stronger Combined, som testar nya kombinerade sätt att resa och som drivs av Region Värmland. I Arvika kommun kommer mixtrafik att gå på turer via Glava och Gunnarskog, turerna har anslutning till Glavaskolan och Järvenskolan. Personal samt vårdnadshavare på skolorna har sedan tidigare fått information om tjänsten.

Här hittar du mer information om mixtrafik

Boka plats på bussen här!